Miten asettaa hyvä tavoite?

Otetaan konkreettinen esimerkki siitä, miten asettaa hyvä tavoite. Edellisessä kirjoituksessani kerroinkin, millainen on hyvä tavoite.

Haluan parantaa unirytmiäni. Tällä hetkellä iltani venyvät liian usein pitkiksi, koska haluan illasta vähän omaa aikaa saatuani lapsen nukkumaan. Käytän tätä omaa aikaani sosiaalisessa mediassa ja/tai televisiota katsoen. Yleensä teen molempia samaan aikaan, jolloin en pysty oikein keskittymään kumpaankaan. Lisäksi minulla on muutamana aamuna viikossa aikainen aamuherätys, jolloin olisi tosi hyvä olla virkeä ja levännyt. Haluan siis nukkua riittävästi ollakseni energisempi ja jaksaakseni paremmin työpäivän aikana ja myös tehdä vielä jotain työpäivän jälkeenkin.

Annan itselleni kolme kuukautta aikaa päästä tavoitteeseeni, joka on unta klo 22-06.30.  Tavoite on siis saavutettu helmikuun 2019 loppuun mennessä.
1. välitavoite/viikko: menen nukkumaan 23.45 ensimmäisellä viikolla. Unirytmiä voi aikaistaa 10-15 minuutilla/päiväkin, mutta koitan muokata rytmiäni vähän hitaammalla aikataululla. Teen kolmen minuutin hengitysharjoituksen ennen nukkumaanmenoa.
2. välitavoite/viikko: menen nukkumaan klo 23.30. Jatkan hengitysharjoitusta iltaisin ja lisään sen myös aamuun
3.välitavoite/viikko: Menen nukkumaan klo 23.15. Herätys klo 07.00. Hengitysharjoitukset sekä illalla näytöt pimeäksi laitteista klo 22.15 viimeistään.
3.välitavoite/viikko: menen nukkumaan klo 23.00. Herätys klo 07.00. Hengitysharjoitukset sekä näytöt pimeäksi viimeistään klo 22.00
4.välitavoite/viikko: menen nukkumaan klo 22.45. Herätys klo 07.00. Hengitysharjoitukset sekä näytöt pimeäksi viimeistään klo 21.45.
5. välitavoite/viikko: menen nukkumaan klo 22.30. Herätys klo 06.45. Hengitysharjoitukset sekä näytöt pimeäksi viimeistään klo 21.30.
6.välitavoite/viikko: menen nukkumaan klo 22.15. Herätys klo 06.45. Hengitysharjoitukset sekä näytöt pimeäksi viimeistään klo 21.15.
7. välitavoite/viikko: menen nukkumaan klo 22.00. Herätys klo 06.30. Hengitysharjoitukset sekä näytöt pimeäksi klo 21.00
8.välitavoite/viikko: Unta klo 22-06.15. Hengitysharjoitus aamulla ja illalla. Illalla myös kirjaan ylös, mitkä asiat ovat vieneet minua kohti tavoitettani. Näytöt pimeäksi klo 20.30
9.välitavoite/viikko: Unta klo 22-06.15. Hengitysharjoitus aamulla ja illalla. Illalla myös kirjaan ylös, mitkä asiat ovat vieneet minua kohti tavoitettani ja mitä mukavia asioita päivän aikana on tapahtunut. Näytöt pimeäksi klo 20.30
10.välitavoite/viikko: Unta klo 22-06.15. Hengitysharjoitus aamulla ja illalla. Illalla myös kirjaan ylös, mitkä asiat ovat vieneet minua kohti tavoitettani ja mitä mukavia asioita päivän aikana on tapahtunut sekä luen kirjaa. Näytöt pimeäksi klo 20.30.

Kun muokkaan unirytmini säännölliseksi, ehdin tehdä niitä asioita, joita teen nykyisin illalla, aamulla ennen muun perheen heräämistä. Voin hyvillä mielin nukuttaa lasta iltaisin ja samalla rentoutua itsekin yöunta kohti. Rutiinit tuovat elämääni järjestystä ja poistavat stressin ja kiireen tuntua. Olen paremmin levännyt ja paremmalla tuulella uuden unirytmini ansiosta. Tästä hyötyy koko perhe, kun jaksan osallistua myös kotiaskareisiin ja leikkeihin töiden jälkeen.

Millainen on hyvä tavoite?

Tavoitteen asettaminen vaatii ajattelua ja suunnittelua. Mutta kirjaamalla tavoitteesi ylös ja palaamalla siihen säännöllisesti, pysyt suunnitelmassasi ja etenet kohti tavoitettasi!

Unirytmin parantaminen on itselleni tavallaan osatavoite, jonka olen tässä jakanut vielä pienempiin osiin, välitavoitteisiin. Jos ajatellaan vaikka kokonaisvaltaista elämäntapamuutosta, jossa muutoksia tarvitaan syömisessä, liikunnassa sekä unessa ja palautumisessa, on hyvä jakaa jokainen osa- alueensa omaksi osatavoitteeksi ja jakaa nekin kaikki vielä välitavoitteisiin. Näin tehden tavoitteesta ei tule liian raskas toteuttaa.

Vuoden mittaisessa Nyt ja Tässä- valmennuksessa käytetään 11-sivuista Tavoitteeni- työkirjaa. Valmennus aloitetaan tavoitteen määrittelemisellä ja toimintasuunnitelman laatimisella, jotta matka tavoitteeseen helpottuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s